събота, 4 април 2009 г.

Периодична поддръжка на сателитна антена / система

Насочване на антената
Поради вятъра и корозията, вашата антена може да не е в перфектна насоченост след няколко години. Ето защо е добре да се извършва прецизна настройка на антената веднъж годишно.


Подмяна на коаксиалния кабел
Старият кабел може да е пропукан, смачкан или по някакъв начин увреден, което в повечето случаи води до проблеми, трудни за идентифициране. Затова е добре да се проверява периодично и при нужда да се подменя.

По-старите кабели са само с изолация между жилото и оплетката, което не е достатъчно ефективно за предпазване от интерференции с други източници на сигнали. Затова е препоръчително тези кабели да се подменят с такива, които имат и фолио, гарантиращо добрата ширмовка на кабела, превърнали се в стандарт днешно време.

вляво kабел без фолио; вдясно kабел с алуминиево фолио








За по-добра проводимост е препоръчително кабелът да бъде изцяло меден, не само жилото, а и самата оплетка, както и фолиото.


Подмяна на конвертора

Ако пък все още вашия конвертор работи само в долния обхват (10,7 - 11,7GHz) на Ku банда (10,7 - 12,75GHz), или пък има голямо шумово число (над 0.3db), подменете го със съвременен универсален конвертор, който ще подобри качеството на приемане.

Днес вече има конвертори с шумово число 0.2db, но не забравяйте, че основния фактор за приемане на повече сателитни канали е размера на антената!

Няма коментари: