събота, 28 юни 2008 г.

Монтаж на фиксирана сателитна антена за прием от един спътник

Антената се монтира директно към мачтата. Няма нужда от полярно окачване, тъй като при приемане от един спътник антената е стационарна.

1. За да се постигне максимално приемане на сигнал от спътника, стойката трябва да е строго вертикална. Проверете я с нивелир от всички страни.

2. Насочете антената към спътника, който искате да приемате, чрез завъртане на стягащата скоба на антената около мачтата. Използвайте компас, за да бъде насочването прецизно.

3. Настройте елевацията на антената, като вземете въпросната стойност от http://dishpointer.com/
Тук трябва да посочите вашето местоположение, след което да зададете от списъка със спътници този, който желаете да приемате.

4. Освен елевацията, ще видите и изчислена стойност за LNB Skew (наклон на конвертора спрямо вертикалата), която ще означим с Х.
- Ако стойността Х е отрицателна - конвертора трябва да се завърти с Х градуса наизток.
- Ако Х е положителна, завъртането е с Х градуса назапад.
Разхлабете закрепващата скоба на конвертора, така че да може да се завърта. Въртете бавно в необходимата посока до приемане на максимален сигнал.

5. Проверете дали сигнала няма да се подобри при лека промяна елевацията на антената /виж т. 3/.

2 коментара:

Анонимен каза...

Много полезна информация!!! Благодаря за публикуването й.

Анонимен каза...

Колко лева излиза това,щото сам от русе и освен при татко мисля да сложа и при маика,като при татко сам с двигател..лиян русе...виш фейсбука, yuliqn nikolov...