събота, 28 юни 2008 г.

Фина настройка на сателитна антена/система с H-H мотор в режим DiSEqC1.2

Имате лош сигнал на приемане от спътниците в най-източните и/или най-западните позиции?
За да отстраните проблема направете следното - изберете FTA канал от най-източния спътник, след което раздвижете бавно чинията нагоре/надолу и следете дали има подобрение на сигнала. Повторете същата процедура и за най-западния спътник. При тези процедури са възможни четири случая:

Случай 1:
Ако има подобрение на картината, когато вдигате чинията на най-източния спътник и сваляте на най-западния, тогава завъртете назапад (по часовника) мотора и чинията сключени заедно (т.е. цялата система около стойката).
Приложете Апендикс 1.

Случай 2:
Ако има подобрение на картината, когато вдигате чинията на най-западния спътник и сваляте на най-източния, тогава завъртете наизток (обратно на часовника) цялата система около стойката.
Приложете Апендикс 1.

Случай 3:
Ако има подобрение на картината, когато вдигате чинията и на най-западния и на най-източния спътник, тогава плавно намалявайте елевацията на мотора, като същевременно увеличавате елевацията на антената със същата стъпка (количество градуси). Отместването по двете скали с еднаква стъпка е важно, тъй като сигнала от средния спътник трябва да се запази непроменен. Правете го на малки интервали и проверявайте всеки път източния, западния и средния спътник за силата на сигнала, като взимате предвид, че качеството на приемане от средния не би трябвало да се промени.
Приложете Апендикс 1.









Случай 4:

Ако има подобрение на картината, когато сваляте чинията и на най-западния и на най-източния спътник, тогава плавно увеличавайте елевацията на мотора, като същевременно намалявате елевацията на антената със същата стъпка (количество градуси). Отместването по двете скали с еднаква стъпка е важно, тъй като сигнала от средния спътник трябва да се запази непроменен. Правете го на малки интервали и проверявайте всеки път източния, западния и средния спътник за силата на сигнала, като взимате предвид, че качеството на приемане от средния не би трябвало да се промени.
Приложете Апендикс 1.









Апендикс 1:

От менюто на приемника отидете на референтната точка 0 на мотора - Reference Satellite, намерете най-добрата позиция за него и рекалкулирайте позициите за останалите спътници.


За да следите силата на сигнала по време на настройката, може да използвате скалата на приемане, която предоставя приемника, или да използвате Satellite Finder, който се прикрепя към антенния кабел непосредствено след конвертора.

3 коментара:

Анонимен каза...

Колегата се е постарал да обясни по възможно най достъпния начин, като е вмъкнал и точните диаграми от които се добива реална представа за това което се случва.

1. От голямо значение е, къде се намирате?!
В моя случай:
Latitude: 50.8427
Longitude: 4.35155
За настройката на каквато и да е антена това е от голямо значение.
Дали тя ще е фиксирана, или със мотор от различен клас и вид.
Вие любителите ползвате най елементарнитe мотори това са така наречените DiSEqC1.2 HH, или за антени с по голям диаметър Piston.

2. Да определите точно къде се намира ЮГ (Бъдете сигурни, че няма да го намерите точно с помощта на компас) Убеден съм, че тези от вас който имат по задълбочени познания по топография веднага ще се съгласят с мен.
Едно е да сте в полето и да погледнете на къде сочи компаса, друго е да сте в градски условия където има много фактори които му влияят!

Като основа вземате идеалния ЮГ и си го отчитате за 0.00 градуса спрямо Исток на където си броите градусите с положителен знак и Запад на където си ги броите с отрицателен знак.

След като знаете това започва същинската настройка на антената. Това го правя на земята там е най лесно.

Ще обесня как става с DiSEqC1.2 НН мотор:

Сглабям мотора и му задавам Latitude, тази на която се намирам за конкретния случай.
Сглабям антената и и задавам приблизителната елевация.

Прикачам мотора към антената, така както колегата е показал на графиката, това е верният начин.

Включвам мотора и го завъртам на 0.8 градуса на запад (Това е позицията на Thor)
След това изтеглям антената до покрива, поставям я на стойката и си включвам апарата, той има и опции като на обикновен сателитен приемник, та за да не се занимавам с глупости го оставям на някоя от програмите на Thor. Съвсем на бързо си намирам спътника след като въртя антената около оста на стойката и след това си правя корекция на елевацията на антената (Обърнете внимание НА АНТЕНАТА! Не на мотора)
Ясно ми е че монтажа и настройката са ми перфектни но си правя рутинна проверка. Задавам на мотора да отиде на 30 градуса запад, там HispaSat си работи супер. Задавам на мотора да отиде на 57 градуса на исток NSS 703 и всичко си е перфектно, там има БТВ която не е кодирана ;)
След като сте приключили работата и антената Ви хваща отлично двата крайни сателита Хиспасат и NSS 703 това значи че тя ще хваща по същия начин и всички останали сателити намиращи се в обсега и.

yuliqn каза...

големината на сателитната чиния зависили за приема ?

Анонимен каза...

666